Forside · Infomation · Standard · Fotoalbum · Links · Debatforum · Kort Juni 14 2024 13:13:40
Navigation
Forside
Infomation
Standard
Fotoalbum
Artikler
Links
Debatforum
Kort
Kontakt siden
Søg
FAQ

Hvalpe
Siden Sidst
Resultate04
Resultate05
Besøgende
Gæster online: 1
Ingen brugere online

Antal brugere: 20
Ikke aktiverede brugere: 0
Nyeste bruger: Maria_Warner
Debatemner
Nyeste emne
USA/Canadisk foder
Derfor har jeg ikke ...
Profil Avatar
Tillykke
Mest aktive emner
Tillykke [3]
USA/Canadisk foder [0]
Derfor har jeg ik... [0]
Profil Avatar [0]
Nyeste artikler
lyd cd til hunde
Partner pages

Bliv Partner!
Standard

Standarden.

Hvordan er en Hovawart egentlig i det daglige og hvad siger standarden?

Jeg har valgt, at beskrive racen med mine egne ord og mine egne erfaringer fra 1978, i stedet for bare at afskrive standarden.

Hovawarten er en tysk race.

Navnet er afledt af det tyske "Hof"=gård & "Wart" = vogter Altså siger navnet at det er en gårdvogter.

Ofte kalder vi den Sofawart, fordi den elsker at ligge i sofaen eller for den sags skyld også i sengen. Jeg har selv haft 3 sovende i halvdelen af dobbeltsengen. Dog kun hvis familien tillader det. Karakteristisk kan Hovawarten kort sammenfattes således: Kærlig, dejlig FAMILIEHUND, som trives bedst med at ligge ved familiens fødder og følge med på traveture og skovture.

Hovawarten er trofast

Man skal gøre sig klart, at når man får en Hovawart i familien, så får man også en hæmoride. Ingen kan gå på toilettet uden at den følger med og ligger uden for døren og passer på. Har man lyst, kan man træne den op til 25 km. om dagen ved cykel, men det er absolut ikke noget den kræver.

Den normale Hovawart er vagthund om en hals!

Ingen kommer ind på dens enemærker, hvis familien ikke har budt velkommen. Men er man det, så er den nærmest pinlig kælen. Den hopper op og tørrer sine mudderpoter af på gæsterne. Sådan er mine, men gæsterne skal ikke prøve at komme ind senere , hvis familien ikke byder dem velkommen. Så forsvarer den sit hus og sin familie meget bestemt.

Hovawarten er nemlig en vagthund. Den skyr intet middel for at forsvare huset og sin familie. For lige så sød og rar den er, lige så farlig kan den være.. Hovawarten glemmer aldrig og vil, selv efter mange års træning, huske det den èn gang har lært. Den er en eminent sporhund. Den er suveræn til at finde mennesker/børn, som er blevet væk. Den bider som en rundsav i "forbrydere", men med den rigtige træning, slikker den figuranten i hovedet bagefter. Den er nemlig ikke aggressiv, men opfatter dette "bidearbejde" som en leg.

Glem dog aldrig

Hovawarten er en brugshund, på linie med Schæfer, Rottweiler og Dobermann. Overfor andre hunde er den normalt ikke den, som lægger op til slagsmål. Møder den en hund, som vil dominere og slås - ja så er den en meget stærk hund.. Som regel overser den de små hunde og ser overbærende på dem. Hvorfor dog indlade sig i slagsmål med en lille hund, som den med et bid og rusk kan knække ryg eller nakke på.

Hovawarten er en meget instinktsikker og velafbalanceret hund. Dette gør, at den accepterer og elsker børn og ikke gør andre, mindre, dyr fortræd. Selvfølgelig er børnenes forældre ansvarlig for, at børnene ikke mishandler hunden ved at stikke fingrene i øjne, næse, ører osv., for så kan selv en lille puddel blive børnehader..

Hovawarten er en meget gammel race, som kan føres tilbage til ca. 1230-1240 i skrift. Schwabenspiegel ( tysk lovbog ) fra 1275/80 skriver at tyveri eller drab på en Hofwart blev sat til 3 schillingen i bøde. Alfred Dureers billede fra 1513, titel Tot, und Teufel ( ridder, død og djævel ) viser en blond Hovawart. Ligeledes nævnes racen i mange skrifter tilbage til 1230 - 1240. I lovbogen skrives, at drabsmanden skal bøde " en dertil lige så god " Heraf kan man forstå, at der har været en avl af racen, i modsat fald kunne der ikke afleveres " en dertil lige så god ".

I 1922 begyndte entusiastiske hundeejere at rekonstruere den "gamle" Hovawart.. De opsporede Hovawart lignende hunde på gårdene i Bayern og begyndte et mål- rettet avlsarbejde, som har resulteret i nutidens Hovawart, en belastbar ( = over- reagerer ikke ) brugshund, som samtidigt har den perfekte familiehunds egenskaber. Typen ( udseendet ) kan desværre variere temmelig meget. Der findes beklageligvis hunde , som er højbenet, smalle og med lange snuder, altså temmelig myndeagtige. En smuk Hovawart er kraftig i bygning, har kraftige knogler, et tydeligt kønspræg ( hanner er maskuline og tæver feminine ), har et pragtfuldt hoved med tydeligt stop ( stop er overgangen fra pande til snude ). Vinklerne, specielt i bagben, giver en flot bevægelse, både i gang og løb.

Hvad med temperament

Temperamentet kan desværre også variere. Der findes angstbider, nervøse aggressive og Hovawarter, som unddrager sig kontakt med venlige mennesker. Det kan være pga. hvalpenes opvækst hos opdrætteren, hvor mange desværre må opholde sig i kennel eller stald. De får for lidt socialisering med mennesker og deres adfærd. Derfor besøg så mange opdrættere som muligt, selvom de ikke lige nu har hvalpe. Forlang at se, hvor de voksne hunde og hvalpene opholder sig til dagligt. Lad dig ikke nøje med at få præsenteret en eller flere hvalpe! Forlang at se, de forhold de lever under til dagligt..

Det kan muligvis ses og lugtes lidt, når hvalpene render rundt i folks køkken osv., det må du leve med. Der må dog aldrig stinke af salmiak (tis) og pølserne skal være friske. En ordentlig opdrætter fjerner pølser når de kommer ud. 

Hvad der er meget vigtigt er, at hvalpene tilbringer de fleste af døgnets 24 timer i samspil med mennesker, vaskemaskine, hårtørrer, støvsugere osv., Altså at de bliver præget ordentligt. Selvfølgeligt er moderen sammen med hvalpene hele døgnet!

Hvis ikke, så find en anden opdrætter. Det er helt nødvendigt, at moderen, specielt fra uge 7 til uge 8, er sammen med hvalpen. Hun lærer den normal adfærd overfor voksne hunde. Selvom hvalpen er mere end 8 uger. så SKAL den være sammen med sin mor! Det forudsættes, at I ser moderen sammen med hvalpene. Hvis faderen bor i Danmark, så bør I også besøge ham. Han giver trods alt også en del af sit temperament videre, selvom moderen giver mest både af udseendet og temperament. Hvis moderen, faderen eller andre hunde hos opdrætteren er nervøse, så besøg en anden opdrætter!

Husk også

at det er godt at harmonere med opdrætteren. Her skal du have lyst til at ringe, hvis du er mindste smule i tvivl. Køber du hos en seriøs opdrætter, så glæder det ham/hende, at hører fra jer om hvordan det går med det lille pus. - Helst solstråle-historier men opdrætteren vil ALTID  stå til rådighed ved tvivlsspørgsmål. Hellere ringe 10 gange for meget - end en gang for lidt. Flotte papirer på prøver osv., siger oftest mest om ejerens tid og evner til at træne hunde. Husk: Indlærte ting går aldrig i arv til hvalpene.

Et sidste godt råd: Det kan betale sig at vente på den rigtige hvalp... Husk. At I skal leve med hunden, på godt og ondt, i ca. 12-14 år. Det skulle helst være godt.

Har I yderligere spørgsmål, må I meget gerne ringe til mig.

 Ring på 55 76 91 95

Reklamer
       
Indlogning
Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Få tilsendt et nyt ved at klikke her.
Random Photo
mormors far, Brix
mormors far, Brix
T-kuld, 2008
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

Maj-Brit
29/05/2009 18:59
Har lagt OPDATERING/NYHEDER ind. Her vil der blive info, hver gang der er noget nyt, f.eks. nye foto, artikler, links, udstillinger o.s.v. Håber det vil glæde jer, så I ved, at der er noget nyt.

Nyhedsbrev
Kun for registrerede brugere